Beestige rolcake

Het Bake Off Vlaanderen avontuur eindigde jammer genoeg al meteen in aflevering 1. Toch kijken we met de nodige trots en voldoening terug op zijn selectie uit meer dan 600 thuisbakkers. Dries hoort bij de 10 beste Vlaamse thuisbakkers :)!

Helemaal in het cake thema van deze week delen we vandaag een beestige rolcake met jullie! De cake heeft een giraf patroon en vullen we met de verse advocaat uit de aflevering, helemaal goedgekeurd door hofleverancier Herman Van Dender! Het was het risico waard ;)!

Ingrediënten voor één beestige rolcake

  • 100 gram eigeel
  • 150 gram eiwit
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 75 ml water
  • 100 gram kristalsuiker
  • 105 gram patisseriebloem
  • 1,5 tl pure cacaopoeder

Ingrediënten voor de vulling van verse advocaat

  • 360 gram eigeel
  • 525 gram kristalsuiker
  • 1,5 vanillestok
  • 225 ml pure alcohol (96%)
  • 615 gram geëvaporeerde melk (+- 1,5 blik)
  • 50 ml room 40%

Tip: De advocaat kan je op voorhand maken en is ook lang houdbaar. Je kan eventuele restjes dus gerust in een mooi afgesloten potje doen en in de koelkast bewaren.

Recept verse advocaat

  • Meng het 360 gram eigeel, de 525 gram kristalsuiker, het merg van de vanille, de 615 gram geëvaporeerde melk en de 225 ml pure alcohol in een kom.
  • Verwarm dit mengsel au bain marie op een zacht vuur
  • Klop met zachte bewegingen, met een klopper. Doe dat tot het mengsel 85 graden is (tip: gebruik een bakthermometer om de temperatuur te monitoren).
  • Neem het mengsel van het vuur en voeg de 50 ml room toe en roer het er onder.
  • Laat het mengsel meteen afkoelen in ijsblokjes/ijswater!
  • Verdeel de verse advocaat in potjes.

Recept rolcake

  • Splits het eiwit en het eigeel van de 5 eieren.
  • Meng 100 gram eigeel, 75 ml water, 50 gram suiker en 75 ml zonnebloemolie tot de suiker mooi opgelost is.
  • Zeef de bloem en voeg ze toe aan het mengsel en blijf mengen tot je een mooi egaal beslag bekomt.
  • Klop in een andere kom 150 gram los tot het schuimig wordt. Voeg vervolgens de rest van de suiker (50 gram) toe en blijf kloppen tot het eiwit stevig is.
  • Voeg nu het eiwit in  twee gelijk delen toe aan het beslag en meng het er onder.
  • Neem nu eerst 5 tl beslag afzonderlijk in een spuitzak (voor het witte patroon in de cake).
  • Onder het resterende beslag zeef je nu de 1,5 tl zuivere cacaopoeder en meng het geheel tot het egaal is.

 

  • Bekleed een bakplaat met wit bakpapier en leg er een giraf patroon onder.
  • Spuit met het witte beslag de lijnen van het patroon.
  • Bak dit in +- 2 minuten kort af in een voorverwarmde oven van 180°C.
  • Verdeel vervolgens het cacaobeslag over en verdeel tot het egaal is, gebruik hiervoor eventueel een palletmes.
  • Bak de rolcake vervolgens 10 minuten af op 180°C.
  • Haal de rolcake meteen na het bakken van de bakplaat, rol voorzichtig op en laat afkoelen op en rooster, anders gaart de cake verder en krijg je beschuit.

Afwerking

  • Ontrol de cake en verwijder voorzichtig het bakpapier.
  • Verdeel de afgekoelde advocaat over de rolcake tot je een mooie laag hebt.
  • Rol de cake voorzichtig op tot een mooie spiraal en snij de twee uiterste zijden mooi bij om een mooi egale cake te bekomen.

Smakelijk!

PS: De versie op de foto is een kindvriendelijke versie met vulling van slagroom

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *